Rosacea, zoveel verschillende vormen en zoveel verschillende verhalen…

Al ruim 20 jaar houd ik mij bezig met huidverbetering. Acne, huidveroudering, littekens, hyperpigmentatie en rosacea. Allen zie ik ze regelmatig voorbij komen.

Toen bij mij inflammatoire rosacea ontstond, bestond mijn dagelijkse routine vooral uit reinigen, serum en crème. Een aantal jaar heb ik mijn rosacea onder controle gehouden door af en toe microneedling toe te passen, maar over ging het niet.

Mijn rosacea begon al vroeg. Ik sportte vroeger veel en elke keer wanneer ik van de tennisbaan afkwam, had ik grote rode plekken op mijn kaken en wangen. Na een tijdje op het terras gezeten te hebben zakte dit wel weer af. Ik merkte vooral op dit ik het niet langer fijn vond om vol in de zon te zitten. iets waar ik eerder geen problemen mee had. Verder heb ik er geen aandacht aan besteed en ging verder met mijn leven.

Een kleine 7 jaar geleden veranderde mijn huid drastisch.  Ik werkte bij een leverancier die verschillende peelingen had die ik allemaal uit wilde proberen, van een milde pumpkin peeling tot een Jessner icm retinol. Mijn daarvoor altijd vette huid werd droger, maar ook vochtarmer. Mijn huid werd onrustiger en vlekkeriger, maar ik weet dat aan stress van mijn op dat moment stressvolle leven. Bij elke wisseling van werkgever, werden de peelingen zwaarder en zwaarder en mijn huid werd dunner, roder en onrustiger. Hij voelde steeds warm aan, was wat gezwollen en er ontstonden steeds vaker en meer ontstekingen maar niet gevuld met pus.

Het was klaar! Hier moest ik mij in verdiepen, want dit kon echt niet langer!
Ik las vele wetenschappelijke artikelen en liet mij informeren door artsen en andere mensen met ervaring in het huidprobleem rosacea.

Als eerste stopte ik met de peelingen en stapte over op microneedling. Een behandeling die ik al vele jaren uitvoerde, maar niet bij mezelf. Mijn huid werd met fases rustiger, maar echt onder controle was hij nog niet. Alles wat ik las en hoorde ging ik uit proberen. Bij anderen…

Microneedling, specifieke ingrediënten, ontstekingen remmen, alles kwam aan bod. Ik heb altijd zoiets gehad van “schoenmaker hou je bij de leest”, met andere woorden, als huidbehandelaar ga ik niet op de stoel zitten van een voedingsdeskundige. Toch kwam voeding steeds om de hoek kijken wanneer ik met experts sprak. Ook in de wetenschappelijke artikelen kwam steeds naar voren dat de verzuring van het duodemum (eerste stuk van de dunne darm) een belangrijke rol speelt bij rosacea. Ik dook in de literatuur van ontzuren, herstel en opbouw op zoek naar balans voor rosacea patiënten en dus ook voor mezelf.

Uiteindelijk heb ik een behandelplan samengesteld en ben met verschillende rosacea patiënten aan de slag gegaan. Na 3 maanden was de huid heel veel rustiger en na een jaar konden we toch wel zeggen dat de rosacea nu echt niet meer terug zou komen. De ontstekingen en diffuse roodheid was verdwenen, de huidbalans was hersteld en de epidermis en dermis waren weer een heel stuk dikker geworden. De huid had een mooie weerstand en balans. En toch…

Wat betreft huidbehandeling en verzorging hanteerde ik voor mezelf hetzelfde behandelplan, echter kon ik mijzelf er niet toe zetten om te doen wat echt nodig was voor mijn huid. Ontzuren en mijn voeding aanpassen lukte me niet. Ik at veel suikers en koolhydraten en was regelmatig bij McDonalds te vinden. Laat veel hiervan nu net op het “verboden” lijstje staan voor rosacea patiënten.

Afgelopen zomer werd bij een vriendin diabetes geconstateerd en zij gooide haar levensstijl en daarmee ook haar voeding omver. Uit solidariteit deed ik met haar mee. Deze solidariteit duurde 3 dagen en toen voelde ik wat de aanpassingen in mijn voeding voor mij deden. Ik kreeg veel meer energie, een soort innerlijke kracht. Ik had het gevoel dat ik kon vliegen. Daar waar ik voorheen om 3 uur ’s middags klaar was met de dag, kon ik nu tot 11 uur ’s avonds doorgaan. Ik voelde me fit en vitaal.

Inmiddels zijn we 8 maanden verder en is de levensstijlverandering mijn nieuwe gewoon geworden.  Ruim 15kg lichter en vooral een veel rustigere huid. Ik heb maar 3 keer gemicroneedled in deze periode en geef mijn huid de tijd om zelf te herstellen. De inflammatie en rosacea puistjes zijn verdwenen en mijn huid oogt veel rustiger. Ook de roodheid van vaatjes wordt minder en minder. Nog even en ook de gevolgen van de rosacea zijn verdwenen.

Ik heb in de praktijk gezien dat suiker en gefrituurd eten voor eigenlijk alle rosacea patiënten niet goed is. Bij mij zorgen koolhydraten ook voor verstoringen en ontstekingen in mijn lichaam, maar dat is niet bij iedereen zo. Echte rosacea heb ik nu niet meer en zie alleen nog de gevolgen van rosacea in mijn huid. Door nu goed op mijn voeding te letten, de juiste suppletie te nemen en mijn huid goed te behandelen volgen mijn eigen rosacea behandelplan kan ook ik over een paar maanden zeggen, ik ben rosacea vrij!

Wil jij meer weten over hoe jij jouw rosacea klanten kan helpen met een succesvol behandelplan inclusief microneedling, informeer dan naar mijn Masterclass Microneedling!
Hierin deel ik het behandelplan en vertel ik meer over hoe rosacea ontstaat en wat je er aan kan doen. Ook komen actieve acne en litteken behandelingen aan bod. Een mooie training voor de huidbehandelaar die zich wil specialiseren in deze gebieden.