Microneedling is een behandeling waarbij kleine naaldjes worden gebruikt om microperforaties in de huid te maken. Deze behandeling kan helpen bij het verminderen van verschillende huidproblemen, waaronder rosacea.

Rosacea is een huidaandoening die wordt gekenmerkt door roodheid, ontsteking en soms ook puistjes op het gezicht. Het kan een uitdagende aandoening zijn om te behandelen, omdat de oorzaak ervan nog niet volledig begrepen is. Toch zijn er enkele duidelijke oorzaken bekend, waaronder de verzuring van het duodenum (12-vingerige darm), overproductie en verslechtering van bloedvaatjes in de huid en we weten dat bepaalde bacteriën een rol kunnen spelen. Hoewel er officieel geen genezing voor rosacea is, kunnen we toch uitstekende behandelresultaten behalen, waarbij we zelfs het volledig verdwijnen van de rosacea zeker mogelijk is. Goed om hierin een onderscheid te maken tussen de farmaceutische inzichten en de meer holistische en natuurlijke aanpak. Bij deze laatste zijn de resultaten erg goed te noemen.

Microneedling kan een effectieve behandelingsoptie zijn voor mensen met rosacea. Door de microperforaties die tijdens de behandeling worden gemaakt, wordt de huid gestimuleerd om collageen en elastine aan te maken. Dit kan helpen bij het verminderen van roodheid, het verbeteren van de huidtextuur en het verminderen van ontstekingen. De algehele huidconditie wordt verbeterd, de huidbarièrre en de huidmicrobioom, die een belangrijke rol speelt bij rosacea, zien we ook verbeteren.

Het is echter belangrijk op te merken dat microneedling niet voor iedereen geschikt is en dat niet alle vormen van rosacea geneedled kunnen worden. Tijdens mijn trainingen en opleidingen richt ik mij dan ook op de wel te needlen vormen van rosacea, zoals Erythematotelangiectatic rosacea  en Papulopustular rosacea. Om huiden te needlen die (chronisch) ontstoken zijn zoals bij inflammatoire rosacea of actieve acne, is het belangrijk om een strikt behandelprotocol te hanteren wat niet alleen een microneedling behandeling betreft, toch ook een intensief traject van de patiënt thuis vraagt. Aanpassing levensstijl en voeding kan daar een passend onderdeel van uitmaken.

Daarnaast is het essentieel om te begrijpen dat aanpak van rosacea door middel van micro-needling echt een samenwerking is tussen de patiënt en de behandelaar. Voldoende kennis van de behandelaar is hierbij essentieel. Alleen micro-needling ervaring hebben is niet genoeg, omdat een effectieve aanpak een bredere visie vraagt van de behandelaar en de patiënt intensieve begeleiding nodig kan hebben op diverse fronten.

Je kan hierbij denken aan ondersteuning bij levensstijlveranderingen, ontzuren van de darmen, advies in voeding en -suppletie, aromatherapie en niet te vergeten morele ondersteuning. Rosacea is niet in één dag ontstaan en vergt een langdurig behandel- en begeleidingstraject.

Enkele praktische tips om mee te starten kunnen zijn, vermijd suikers en gefrituurd eten, ontdek welke voeding bij jou past en laat de rest zoveel mogelijk staan. Essentiële oliën zoals lavendel, frankincense, Romeinse kamille, helichrysum, roos en tea tree bij papuls en pustels. Het toepassen van essentiële oliën vergt de nodige kennis van aromatherapie en is niet aan te raden zonder begeleiding of gedegen kennis te gebruiken.

Kortom, microneedling kan een effectieve behandelingsoptie zijn voor mensen met rosacea, en het is belangrijk om voldoende kennis te hebben van niet alleen de huidindicatie, toch ook een brede visie op het holistische vlak om een succesvol resultaat te behalen en rosacea te overwinnen.

Wil je meer weten over rosacea of over een holistische aanpak met microneedling?
Volg dan de Masterclass Microneedling, de Masterclass Rosacea of de Opleiding tot Skin Coach.