Het metabolisme is van invloed op gezond ouder worden. Een gezond lichaam dat op cellulair niveau efficiënt functioneert, voorziet onze orgaansystemen van optimale hoeveelheden energie, en dit proces kan in stand worden gehouden door gezonde lifestyle-keuzes te maken. Onze cellen kunnen inderdaad op een jeugdiger niveau functioneren als we goed letten op ons metabolisme en hoe ons lichaam energie gebruikt.

Denk aan de manier waarop een automotor benzine verbrandt als brandstof. Dit proces genereert kinetische energie (beweging) en heeft een bijproduct: uitlaatgassen. Als je lichaam energie creëert en gebruikt, creëert het een ander bijproduct: vrije radicalen. Vrije radicalen ontstaan tijdens stofwisselingsprocessen. Ze hebben een aantal doelen, maar een opeenhoping van vrije radicalen kan oxidatieve stress veroorzaken, waardoor je cellen verouderen.

Wat is metabolisme?
Je metabolisme beïnvloedt je energie, gewicht, lichaamssamenstelling en zelfs je cognitieve prestaties. Metabolisme zijn de chemische reacties die voedsel veranderen in energie voor onze cellen. Onze cellen hebben deze energie nodig om ons in het leven aan te drijven, deze energie is de basis voor alles, van bewegen tot denken tot groeien tot veroudering. Metabolisme is een ingewikkeld chemisch proces. We hebben misschien alleen les gekregen over metabolische gezondheid in de eenvoudigste zin: als iets dat beïnvloedt hoe gemakkelijk ons lichaam aankomt of afvalt.

In wezen is de stofwisseling gewoon ons lichaam dat brandstof (zoals voedsel) gebruikt om de bouwstenen te maken die het nodig heeft en om de energie te genereren die nodig is om de celprocessen te laten draaien.

Weinig mensen weten dat onze stofwisselingsfunctie wordt beïnvloed door veroudering – en dat is zeker gedeeltelijk waar – maar de realiteit is dat een optimale stofwisselingsfunctie gezond ouder worden kan ondersteunen.

Factoren die de toestand van je metabolische gezondheid weerspiegelen zijn onder meer: bloedsuiker, bloeddruk, lipidensoorten en -niveaus, en gewicht.

Goede input – bewegen, goed eten, sterke relaties ontwikkelen, stress onder controle houden, rust nemen en slimme supplementen – kan een positief effect hebben op metabolische gezondheidsoutputs zoals bloeddruk, bloedsuiker, lichaamssamenstelling en gewicht.

Gezondheidsduur, biologische veroudering & metabolische gezondheid
Wist je dat slechts 20% van de volwassenen in Europa metabolisch gezond is? Hoe we bewegen, wat we eten, de kwaliteit van relaties en rust, samen met het beheersen van stress en het kiezen van superieure supplementen, spelen allemaal een rol in een optimale metabolische gezondheid.

Genetica beïnvloedt ook de metabolische gezondheid, maar lichaamsbeweging, dieet, rust, relaties – dit zijn allemaal lifestyle-factoren die je ten goede kunt beïnvloeden!

Er zijn geen snelle oplossingen voor een optimale metabolische functie – je moet nog steeds slimme en gezonde lifestyle-keuzes maken. Soms is het ontmoedigend als je niet onmiddellijk resultaat ziet van je keuzes voor een gezonde lifestyle, of als de resultaten niet zo duidelijk zijn als je had gehoopt. Ouder worden mag je niet beroven van je levenskwaliteit en dat hoeft ook niet. Je verdient een leven vol welzijn en vitaliteit, op elke leeftijd.

Metabolische gezondheid en biologische leeftijd zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hoe sterker en gezonder je stofwisseling, hoe beter je je van binnenuit voelt.

De “levensduur” mag dan wereldwijd toenemen, hoeveel van die extra jaren voel je je echt gezond en geniet je ten volste van vitaliteit en welzijn? Of brengen we die extra jaren door met het niet kunnen doen van de dingen waar we van houden vanwege een slechte gezondheid? Er is een groot verschil tussen onze “levensduur” en ons potentieel voor “gezondheidsduur”.

De bloedsuikerspiegel is een van de belangrijkste indicatoren voor de gezondheid. Deze waarden schommelen van nature, afhankelijk van het eet- en bewegingspatroon. Het is belangrijk op te merken dat constante pieken en dalen in je bloedsuiker zwaar zijn voor je lichaam en bijdragen tot slecht functionerende cellen. Net als bij de bloedsuikerspiegel zou een ritje in de achtbaan van één of twee keer per jaar waarschijnlijk geen problemen op lange termijn veroorzaken. Maar meerdere keren per dag, week na week in de achtbaan rijden kan wel gevolgen hebben.

Aangezien 20% van de volwassenen in Europa een optimale metabolische gezondheid heeft, kunnen de meesten van ons wel wat ondersteuning gebruiken.

NAD+
Vergeet niet dat veroudering van binnenuit gebeurt, naar buiten toe. Het vindt zijn oorsprong op cellulair niveau. Op middelbare leeftijd zijn de NAD+-niveaus in het lichaam de helft lager dan tijdens onze jeugd!

NAD+ zorgt voor een goede celfunctie zodat we op een gezonde manier ouder kunnen worden. NAD+ is een natuurlijk geproduceerde molecule die cruciaal is voor het functioneren van alle 37,2 biljoen cellen in je lichaam. Het geeft kracht aan celherstel en helpt het overgrote deel van je cellulaire energie te genereren.

Aanvulling met natuurlijke, hoogwaardige bronnen van NMN (nicotinamide mononucleotide) kan volgens preklinische studies de NAD+-niveaus in het lichaam verhogen. Meer bevestigend klinisch onderzoek is nodig.

Bron: De tekst in deze blog heb ik niet geheel zelf geschreven en is afkomstig uit informatie aangeleverd door doTerra. En is gebaseerd op informatieverstrekking rondom hun nieuwe MetaPWR producten.

Wil je meer informatie over deze producten en hoe zij jouw metabolisme kunnen verbeteren? Laat het me weten!