In de vorige blog hebben we het al even over NAD+ gehad. Laten we deze blog een stapje verder kijken in de wereld van metabolisme, Nad+, NMN en NADH.

Weet je nog… NAD+ zorgt voor een goede celfunctie zodat we op een gezonde manier ouder kunnen worden. NAD+ is een natuurlijk geproduceerde molecule die cruciaal is voor het functioneren van alle 37,2 biljoen cellen in je lichaam. Het geeft kracht aan celherstel en helpt het overgrote deel van je cellulaire energie te genereren.

Aanvulling met natuurlijke, hoogwaardige bronnen van NMN (nicotinamide mononucleotide) kan volgens preklinische studies de NAD+-niveaus in het lichaam verhogen.

Wat is NMN?
NMN staat voor nicotinamide mononucleotide, een molecuul dat van nature voorkomt in alle levensvormen. Op moleculair niveau is het een ribonucleotide, een structurele basiseenheid van het nucleïnezuur RNA. De molecule bestaat uit nicotinamide, ribose en fosfaatgroepen. NMN is de directe voorloper van de essentiële molecule nicotinamide adenine dinucleotide (NAD+) en wordt beschouwd als een sleutelcomponent voor verhoogde NAD+ niveaus in de cellen.

Wat is NAD+?
NAD+ is een essentieel co-enzym dat nodig is voor het leven en voor cellulaire functies. Enzymen zijn katalysatoren die biochemische reacties mogelijk maken. Co-enzymen zijn ‘hulpmoleculen’ die enzymen nodig hebben om te kunnen functioneren. NAD+ is naast water de meest overvloedige molecule in het lichaam, en zonder dat zou een organisme sterven. NAD+ wordt gebruikt door vele eiwitten in het hele lichaam, zoals de sirtuïnes, die aangetast DNA herstellen. Het is ook belangrijk voor mitochondriën, de krachtcentrales van de cellen die de chemische energie genereren die ons lichaam gebruikt.

Wat is NADH?
NADH brengt extra elektronen over naar het binnenste membraan van de mitochondriën en wordt beschouwd als het geactiveerde dragermolecuul. NADH zet zich in een omgekeerde reactie weer om in NAD+, en het proces van elektronenoverdracht vindt plaats met de beweging van protonen als H+-ionen.

Wat zijn NMN en NADH? Waarom combineren met een collageensupplement?
Hoewel je lichaam van nature NAD+ en NADH produceert, daalt de productie dramatisch rond middelbare leeftijd en blijft deze na verloop van tijd dalen. Preklinische studies suggereren dat aanvulling met NMN het NAD+ kan verhogen, wat leidt tot een jeugdiger functioneren van cellen en lichaamssystemen, maar er is meer bevestigend klinisch onderzoek nodig.

Waarom kiezen voor NMN in plaats van NAD+ op te nemen in voedingssuppletie?
NAD wordt in het lichaam via drie wegen gesynthetiseerd: Preiss-Handler uit nicotinezuur, de novo uit tryptofaan, en salvage uit NMN of NR. Elke route heeft zijn eigen efficiëntie en voordelen, afhankelijk van op concentraties van uitgangsmateriaal, locatie van de omzetting en transporteurs en enzymen die betrokken zijn bij de omzettingsstappen van elke route. Suppletie met een door gist gesynthetiseerd NMN-ingrediënt waarvan de matrix ook andere NAD+-precursoren bevat, vergemakkelijken je lichaamseigen productie van NAD+. Een gestabiliseerde vorm van gereduceerd nicotinamide adenine dinucleotide (NADH) ondersteunt direct en indirect een verhoogd NAD-gehalte.

MetaPWR™ producten kunnen de positieve effecten van je gezonde keuzes optimaliseren. Veel van de ingrediënten in MetaPWR™ producten zijn speciaal gekozen vanwege hun vermogen om de metabolische efficiëntie te optimaliseren, zodat er minder vrije radicalen worden gegenereerd.

Bron: De tekst in deze blog heb ik niet geheel zelf geschreven en is afkomstig uit informatie aangeleverd door doTerra. En is gebaseerd op informatieverstrekking rondom hun nieuwe MetaPWR producten.

Wil je meer informatie over deze producten en hoe zij jouw metabolisme kunnen verbeteren? Laat het me weten!