Het is een woord dat zo makkelijk wordt gebruikt en toch blijkt het voor veel mensen iets anders te betekenen. In deze blog vertel ik je graag wat holisme voor mij betekent. 

Wikipedia zegt er het volgende over; “Holisme (Grieks: holos: volledig, geheel) is het idee dat de eigenschappen van een systeem (fysisch, biologisch, technisch, chemisch, economisch) niet afdoende kunnen worden verklaard door slechts de som van zijn samenstellende delen (componenten) te nemen. ‘Het geheel is meer dan de som der delen’.”

Wil je deze blog liever luisteren? Dat kan ook!

mijn visie op holisme

Voor mij persoonlijk is holistisch meer een gevoel diep van binnen. Leven vanuit mijn eigen waarheid en me daar door laten leiden. In de praktijk leidt dit naar een leven in verbinding met mezelf en met de natuur. Heel praktisch…

Ik woon in de natuur, ben veel buiten te vinden en probeer zo veel mogelijk onderdeel van de natuur te zijn. Ik kies daarbij voor zoveel mogelijk natuurlijke producten, gebruik aromatherapie als EHBO-kit bijvoorbeeld, eet zo veel mogelijk biologisch, liefst uit eigen tuin of uit het wild en ik neem bewust de tijd om te luisteren naar wat mijn ziel, mijn bron/essentie mij te zeggen heeft. Want dat is wie ik ben, wie ik werkelijk ben!

ik leefde vanuit mijn hoofd

Dit is niet altijd zo geweest. Jaren leefde ik vanuit mijn hoofd, heb ik bedrijven gehad waarbij ik dingen bedacht en me liet inspireren door collega’s, mensen in andere branches en dingen die ik online of in tijdschriften of boeken zag en las. Vaak onzeker of ik kon doen wat zij deden en of ik daar ook succesvol in kon zijn. Gaandeweg merkte ik dat “alternatieve” behandelmethodes mij trokken, zoals aromatherapie, Reiki en nog veel meer. Ik ben toen gaan werken als Dr Hauschka Therapeute en dat voelde goed. Toch miste ik iets. Ik volgde hún visie en niet die van mijzelf!

In de loop van de jaren heb ik een pad bewandeld met veel vallen en opstaan, net als ieder ander. Toch steeds weer een stapje dichter bij mezelf, waarbij ik jarenlang privé steeds meer en meer leefde vanuit mijn gevoel, maar zakelijk toch nog alles vanuit mijn hoofd probeerde te doen. Want dat was ik zo gewend en voelde vertrouwd.

vanuit mijn hart en dus meer zichtbaar

Vaak wordt er gezegd: “Een klant komt bij jou voor jou.” En dat is natuurlijk ook zo. Dit heeft bij mij wel geleid naar de vraag: “Wie ben ik dan eigenlijk?” En die vraag heeft dan weer de deur geopend om ook zakelijk vanuit mezelf mijn bedrijf te voeren. Vanuit een holistisch gevoel. En dit ga je terugzien in 2022!

Best spannend vind ik het, mezelf echt laten zien. Ook zakelijk alle maskers te laten vallen en alleen nog te doen wat ik diep in mij voel opkomen op dat moment. Gewoon mijn intuïtie volgen. Geen idee hebben wat ik volgende week of volgende maand ga doen. Natuurlijk hoor, er staan trainingen en opleidingen gepland en daar kijk ik naar uit! Mijn kennis en passie delen. En ik voel heel veel potentie voor de toekomst. Mijn hoofd wil graag weten wat “we” dan gaan doen, plannen, organiseren en dergelijke, maar dat weet ik dus (nog) niet.

meer verbinding

Wat ik wel weet is dat ik vanaf nu meer in verbinding wil zijn met jou, met cursisten, met collega’s en met gelijkgestemden. Meer live webinars, meer (online) live momenten, meer interactie. En ondanks dat is er toch geen planning van onderwerpen, geen vooruitwerken, geen controle over wat ik ga doen en dat is best even wennen.

Wat ook al vast staat is dat ik er elke 4e maandag van de maand zal zijn, online, via een live webinar!
Elke maand een ander onderwerp, waarbij jij de gelegenheid hebt om vragen te stellen en we inspiratie gaan delen. Geen agenda vooraf met onderwerpen dus, ik weet alleen dat ik er heel veel zin in heb en dat het vast heel erg leuk wordt! Ben jij erbij?

Hou mijn social mediakanalen in de gaten voor de aankondigingen van de webinars en andere events, blogs etc. Ook kun je je altijd aanmelden voor mijn nieuwsbrief, zodat je op de hoogte wordt gehouden van alles wat er komen gaat en hoe je je ergens voor kan aanmelden, zodat jij erbij kan zijn!

Voor nu wens ik je een prachtig nieuw jaar toe met heel veel potentie, groei en liefde!

Tot snel,
Karlijn