Daar zit ik dan, de Sint-inkopen zijn klaar, de kerstcadeautjes liggen in de kast, met mijn werk ben ik lekker op schema… Tevreden kijk ik om me heen en denk terug aan de tijd dat dat wel eens anders was.

Haastend van de ene klant naar de andere, ’s avonds laat mijn administratie bijwerken, op 5 december nog gauw even naar de winkel voor dat laatste cadeautje… Alles voelt anders nu. Er is ruimte, rust, tevredenheid.

Een paar jaar geleden heb ik de keuze gemaakt om bezield te gaan leven. Nu ben ik altijd gevoelig geweest en wist bijvoorbeeld meer dan eens dat een klant zwanger was terwijl zij het nog niet wist. Toch deed ik er niet zo veel mee, met dat “gevoelig zijn”. Ik vertrouwde graag op mijn hoofd en rationele gedachten, deze gaven me houvast, duidelijkheid en structuur, wat voor een perfectionist als ik toch wel erg prettig is. Toen op een dag ik het gevoel had dat mijn wereld instortte en ik merkte dat de manier waarom ik keuzes maakte me niet het resultaat had gegeven dat ik graag wilde, was het tijd voor een andere aanpak. Als je blijft doen wat je altijd doet, dan blijf je krijgen wat je altijd krijgt. Dat was een beetje de strekking van de ontdekking.

Het was tijd om een hele nieuwe keuze te maken. Een keuze uit mijn gevoel en niet uit mijn hoofd. Maar ja, hoe doe je dat. Snel daarna kwam er al meer inzicht en heel langzaam kon ik steeds meer en meer mijn gevoel, mijn ziel, gaan vertrouwen. Ook leerde ik dat er een groot verschil is tussen een keuze maken vanuit angst of vanuit zelf liefde. Jezelf nog meer vrijheid gunnen, meer ruimte om te wonen en te leven en mensen om je heen die jou iets brengen ipv nemen. Dit soort keuzes kwamen langzaam voorbij en was de ene keuze voor mij veel makkelijker te maken dan de andere keuze. Want ja, wanneer je keuzes maakt buiten je comfortzone dan komt hier nog wel eens wat angst bij kijken 😉

Mijn eerste keuzes begonnen in mijn hoofd en waren gebaseerd op angst. Ik wilde dat de situatie zou veranderen, dat alles weer goed was en dat mijn leven weer vrolijk verder ging. Toen werd mij duidelijk dat ik me alleen maar weer goed kon voelen wanneer ik echt voor mezelf ging kiezen. Mezelf op de eerste plaats zetten en me alleen maar focussen op mezelf, wie ik ben, wie ik wil zijn en hoe ik wil leven. Heel langzaam ontwaakte er een heel fijn gevoel in mij. Een warm gevoel in mijn buik, alsof ik verliefd was, maar dan toch anders. Ik heb inmiddels meerdere mooie mensen ontmoet die dit ook ooit hebben ervaren en nog niemand heeft duidelijk uit kunnen leggen wat je nu precies voelt. Woorden schieten gewoonweg tekort…

Nu, 7 jaar verder, ziet mijn leven er zo anders uit!
Als freelance trainer heb ik alle vrijheid en kan ik doen waar ik blij van word. Vorig jaar zijn we verhuisd naar een heerlijk huis met veel ruimte binnen en buiten en geniet ik nog iedere morgen van de schapen zodra ik mijn gordijnen open doen. Ik kan makkelijk tijd vrijmaken voor mijn dochter en deel mijn dag in zoals dat voor mij goed voelt die dag.

Ook ik voel nog wel eens de angst die in mijn hoofd zit, maar luister daar steeds minder naar. Ik neem een diepe ademhaling en maak dan weer contact met dat fijne gevoel in mijn buik. En zo durf ik echt voor mijn keuzes te gaan en worden mijn keuzes steeds groter en intenser. Alles is begonnen met het maken van mijn belangrijkste keuze in mijn leven… “ik kies voor het leven!”

Niet langer meer overleven, want ik KIES voor het LEVEN!

Iedere dag opnieuw mag er meer LEVEN in mijn leven zijn!

Wat kies jij voor 2018?