Inzicht in de complexiteit van de huid helpt jou als behandelaar bij het bepalen van een passend behandelplan met bijbehorende producten. In het weefsel bestaat gewoonlijk een nauwe verbinding tussen de cellen en de substanties die de cellen afscheiden. Daarvoor vormen de macromoleculen van de extracellulaire substanties complexe driedimensionale netwerken die “extracellulaire matrix” worden genoemd. Alle lichaamsweefsels bevatten een dergelijke matrix.

Extra Cellular Matrix = ECM
De structuur en de samenstelling van die matrix verschilt per weefseltype en is afhankelijk van de soort cel die de matrix produceert en van de functie van het weefsel. Hoewel nog lang niet alle functies van de ECM bekend zijn, gaat men er tegenwoordig van uit dat zij niet enkel als vulsubstantie tussen afzonderlijke cellen, weefsels en organen dient, maar ook verschillende taken bij het overbrengen van informatie tussen de in de matrix Ingebedde cellen vervult. Het ECM geeft de huid zijn unieke eigenschappen van elasticiteit, trekkracht, de samendrukbaarheid en speelt een belangrijke rol in het genezingsproces. “Extracellulair” betekent buiten de cel. Het ECM, ook wel grondsubstantie, ligt in de dermis waar fibroblastcellen de productie van collageen, elastine en laminine vezels stimuleren.

Het ECM is een gelatine-achtige stof die steun aan de cellen geeft door intercellulaire communicatie te verschaffen en daarmee biedt het een kader voor celadhesie en stimuleert de groei en stabiele genezing. Het vult de ruimte tussen verschillende soorten weefsel, om ervoor te zorgen dat ze worden gescheiden en dat hun functies niet worden verstoord.

4 Belangrijke biomoleculen:

 1. Structurele eiwitten: collageen en elastine vezels
 2. Gespecialiseerde eiwitten: fibrilline, fibronectine en laminine
 3. Proteoglycanen en Glycoproteïnen
  Proteoglycanen zijn proteïnen met daar aan vast lange ketens van polysachariden GAGS (glycoaminoglycanen). De polysachariden zijn het dominante deel van het molecuul. De meest dominante GAG is hyaluronzuur, wat 1000x zijn eigen gewicht in water kan binden.

  Heparine
  sulfaat speelt een rol bij de celhechting, -ontwikkeling en -verdeling.
  Andere GAGs zijn chondroïtinesulfaat, dermatansulfaat en keratansulfaat.
  Alle GAGs behalve hyaluronzuur maken een verbinding met een proteïne van proteoglycanen.

  Proteoglycanen
  gedragen zich als een spons, trekken water aan en binden water en helpen met het transport van water en andere moleculen door de extracellulaire matrix. Deze componenten zijn noodzakelijk om de cellen te ondersteunen. Zij geven volume door hydratatie.Glycoproteïnen zijn gelijk aan proteoglycanen, behalve dat de proteïne het dominantie deel is in de molecule.
 4. Groeifactoren; zoals onder andere VEGF, EGF, CTGF, PDGD, FGF, KGF
  Groeifactoren geven een signaal af aan chemische verbindingen die celgroei stimuleren als reactie op specifieke stimulans zoals wondgenezing, cel schade, vasculaire situaties en ontstekingen.Veel voorkomende groeifactoren in de ECM zijn vasculaire endotheliaal, epidermaal, bindweefsel, afgeleide van bloedplaatjes, fibroblasten en keratinocyten.

Een sterke, gezonde, goed functionerende matrix met alle vier de biomolecule elementen is essentieel om een gezonde huid te bereiken en te onderhouden.

Collageen is de meest overvloedige proteïne in het ECM. Er zijn meer dan 29 verschillende types collageen, elk met een verschillend werkingsmechanisme.

Wil je nu meer weten over de epidermis, dermis, cellen en huidprocessen, dan is de (online) training huidproblemen misschien iets voor jou. Klik op de foto voor meer info.